Az előző cikkekben általánosságban írtunk a világításokról, illetve a terráriumi fényforrások egy részéről, ebben a cikkben konkrét tippeket is adunk azoknak, akik szakállas agámákat, vagy európai szárazföldi teknősöket tartanak. Mivel olyan fajokról beszélünk, amelyeket viszonylag nagy terráriumban kell tartani, ezért kiemelten fontos a megfelelő lámpák használata.

Rögtön az elején érdemes az elején tisztázni, hogy milyen igényei vannak az említett állatoknak. A hőmérsékleti és a (minimum) UVB igényeket is összefoglaltuk egy táblázatba, így lesz leginkább követhető.

Hőmérsékleti és UVB igények

FajNapozóhelyTerrárium többi része
Szakállas agáma35-40 Celsius fok    3,5-5 UVI28-32 Celsius fok
Görög teknős35 Celsius fok 2,6-3,5 UVI22-26 Celsius fok

FŰTÉS

Kezdjük a fűtéssel, ez lesz a kicsit egyszerűbb része abban a tekintetben, hogy itt nincs annyi szám. Azt, hogy hány wattos izzó lesz a megfelelő gyakorlatilag nem lehet pontosan megmondani, hiszen függ a terrárium méretétől és anyagától, függ a szellőzőrács lyuksűrűségétől (már ha felül szellőzős a terrárium), és például a szobahőmérséklettől is. Természetesen nagyjából meg lehet saccolni, hogy kb. ez és ez a teljesítményű izzó elég lesz, de a biztosat mindig a hőmérő mutatja meg. A fontosabb kérdés, hogy milyen izzót, és milyen burában használjunk, és hogyan helyezzük el. Lehetőség szerint ne lógassunk be az izzókat a terrárium belsejébe, és főleg ne egy csupasz foglalatban. Lényegesen olcsóbb ugyan, és persze nincs akkora hőveszteség sem, mint ha kintre tesszük, de jóval biztonságosabb a kinti elhelyezés. Mivel a terráriumban optimális esetben a természetes környezetet kell(ene) valamennyire leutánoznunk, ezért gondoljuk végig, hogy ott honnan jön a meleg, a fény. Persze, hogy felülről. Az UVB kompaktokról szóló cikkben már írtam róla, hogy mivel a hüllők szeme a felülről jövő fényhez alkalmazkodott a belógatott izzók könnyen okozhatnak szempanaszokat. Ennek a magyarázata látszik az alábbi képen.


És még egy érv szól a terráriumon belül elhelyezett izzók ellen: valljuk be, nem túl szép látvány (bár megfelelő magasságú terrárium esetén akár ez is lehetséges). Ha mindenképpen be kell tennünk a terráriumba a melegítő izzót, akkor használjunk védőrácsot, vagy védőrácsos burát.

Eddig meg is volnánk, de milyen izzót használjunk. Sokan azt mondják, hogy jó a pár száz forintos háztartási boltban kapható égő is. Valóban elműködik így is a dolog, pár különbség mégis van ezek, és a hüllős izzók között. Az egyik a hatékonyság a hüllősök javára. A másik a sugárzási szög. Nem mindegy, hogy csak az állat testének egy részét melegítjük, vagy az egész állat tud melegedni, mert az izzó szélesebb területet tud lefedni. Ezen kívül az Arcadia és Zoomed Basking Spotok UVA sugárzást is bocsátanak ki, amelynek például pozitív élettani hatása is van. Kicsit drágább kategória a hüllős halogének (pl. Arcadia Halogen Basking Spot). Vastag, préselt üvegből készültek, és tartósságban jóval felülmúlják "hagyományos" hüllős társaikat, áruk viszont kb. a duplája azoknak, bár ez a hosszú üzemidő miatt megtérül.

fotó: Arcadia Deep Heat Projector

Fűtésre használhatunk még kerámia fűtőt is. Ezek jóval hatékonyabbak, mint a volframszálas izzók, viszont nem adnak fényt. A halogénekhez hasonlóan szintén tartósak. Van még egy olyan terráriumi hőforrás, ami teljes egészében a Nap fűtési mechanizmusát utánozza, gyakorlatilag a legtermészetesebb fűtési mód. 2017 őszén dobta a piacra az Arcadia a Deep Heat Projectort. Amíg az eddig említett fűtőalkalmatosságot a levegőt melegítik, addig a Deep Heat Projector  infravörös A és infarvörös B sugarakat bocsát ki. Az IR-B hullámhossza az állat testét (és persze a tárgyakat) melegíti, és nem csupán a levegő körülötte, így könnyebben alakíthatók ki különböző hőmérsékletű területek a terráriumban. Ez a - terráriumi felhasználásban - még új technológia természetes infravörös hullámhosszokon működik, így utánozza a Napból érkező energiát. Az 50 wattos Deep Heat Projector hatékonysága egy 100 wattos kerámiafűtőének felel meg, és egy kifejezetten tartós cuccról van szó.

BURÁK A FŰTÉSHEZ

A fűtőizzókhoz használt buráknál az egyik legfontosabb dolog, hogy kerámiából készült foglalat legyen benne. Mivel ezeknek a fajoknak viszonylag nagy a hőmérsékletigénye, ezért nagyobb teljesítményű izzók használata is indokolt lehet, a műanyag foglalatok ezeket viszont nem tudják biztonságosan kiszolgálni. A kerámia virágcseréphez hasonló burákban az izzók könnyen túlmelegednek, így ez rövidíti az élettartamukat. Lehet, hogy szépek, színesek, de terráriumi világításhoz nem célszerű használni ezeket. A fém burák anyaguknál fogva sem tárolnak annyi hőt, mint a kerámia. Lehetőleg olyan burát válasszunk, amelynek a belső felülete polírozott és nem festett, így a lehető legtöbb fényt, és hőt verik vissza (ilyenek például az Arcadia és a Zoomed burái). A lekapcsolás után pár percig "világító" buráknak az állatok szempontjából semmi jelentősége nincsen, csak a gazdi számára lehet lényeges. Ha éjszaka is szeretnénk megfigyelni a kedvencünket, akkor esetleg egy hőt nem adó éjszakai LED világítással kiegészíthető a rendszer.

Sok helyen lehet megfigyelni (főként felülről nyitott, teknősös terráriumoknál), hogy különböző olvasólámpákat használnak (sokszor csíptetőseket) a  terrárium fűtésére. Ezek több szempontból sem megfelelőek. Egyrészt nem arra lettek tervezve, hogy egy nap 12 órában egy nagyobb hatásfokú izzót működtessenek,ezért könnyen veszélyessé is válhatnak. Másrészt nem felelnek meg a fent említett kívánalmaknak sem. Olcsóak, évekig tudnak működni is, de csak egyszer kell bedöglenie...

A fent említett burák egyike sem megfelelő arra, hogy UVB kompaktot használjunk benne, mindjárt kiderül, hogy miért.

FŰTŐLAPOK, FŰTŐKÁBELEK

Ezek az eszközök kiválóak lehetnek egy rack-rendszer fűtésére, vagy kiegészítő fűtésre terráriumokban is. Ha viszont a cél a lehető legtermészetesebb tartás, akkor a fűtést felülről kell megoldani. Ha végiggondoljuk, hogy a természetben minden egy helyről jön (fény, meleg, UVB), akkor egyszerű rájönni, hogy miért. Ami nagyon fontos ezekkel az eszközökkel kapcsolatban, hogy lehetőség szerint CSAK termosztáttal használjuk! Ha egy melegítő izzó bedöglik, akkor egyszerűen kiég, semmi sem történik, legfeljebb szobahőmérsékletre hűl le a terrárium. Ha egy fűtőlap, vagy fűtőkábel elromlik, akkor az előző lehetőség mellett előfordulhat az is, hogy túlmelegszik.

UVB: MILYET, HOGYAN?

Ez az egyik legfontosabb kérdés, és a legnehezebb is. A nehézségét éppen az adja, hogy eddig Magyarországon szinte senki foglalkozott a témával komolyan. A kereskedők nagy része nem foglalkozott ezzel, nem voltak hozzáférhetők sem az információk, sem a megfelelő műszerek a mérésekhez. Emiatt alakult ki az, hogy a magyar terraristák számára még mindig az kompakt fénycsövek az elsődleges UVB fényforrások. A kompaktokkal kapcsolatosan most nem mennék bele túlzottan a részletekben, azokat egy korábbi cikkben megírtam itt: KOMPAKTOS CIKK

Szakállas agámák, és európai szárazföldi teknősök számára  a 10.0 (10%-os) jelölésű kompaktok lehetnek a megfelelőek. Fontos, hogy a 10.0 NEM a lámpa erősségét jelzi, csupán azt, hogy a lámpa által kibocsátott fénynek 10 százaléka UVB sugárzás. A különböző gyártók között jelentős a különbség az erősség, illetve lámpa "erejének" csökkenése között, és olyan is előfordul, hogy a 10.0-ás lámpa valójában csak 6-7 százalék körüli értéket tud.


Ez a terrárium számos sebből vérzik, de egy tipikus példája a rosszul elhelyezett világításnak is fotó: Pinterest

Röviden összefoglalva: mivel ezek a lámpák csak szűk területet tudnak lefedni, ezért kerüljük a csavart alakú kompaktokat, ne álló helyzetben, hanem fekvő, reflektorral (fényvisszaverő felület) ellátott lámpatestben helyezzük el őket, és mindenképpen 23-26 watt teljesítmény közöttieket válasszunk.

Volt a cikkben egy táblázat, amit most azért ide is beillesztenék az adatok miatt (a méréskor Zoomed Naturalistic Hood lámpatestben voltak az egyenes, és nem csavart kompaktok)


Távolság23 wattos alulról (UVI)
23 wattos 10 cm oldalról (UVI)
13 wattos alulról (UVI)
10 cm oldalról (UVI)
10 cm12,84,01,90,3
20 cm5,81,50,50,0
30 cm2,40,30,2-

A méréseknél a műszer és a lámpák között nem volt szellőzőrács, ami típustól függően akár több, mint a felét is "elviheti" az UVB sugárzásnek. Az adatokból az látszik, hogy a 13 wattos kompakt még közvetlenül maga alatt sem képes megteremteni egy szárazföldi teknős, vagy szakállas agáma számára szükséges UVB erősség minimumát. A 23 wattos már képes erre, viszont csak egy szűk területen, így ezeknek a lámpáknak a használata kizárólag fekvő lámpatestben, maximum 60x30x30 cm (szélesség, mélység, magasság) méretű terráriumba elegendőek (a cikkben tárgyalt fajok tartásához viszont ez a méret jócskán kevés).

Többször olvastam, hogy néhány állattartó szerint UVB fénycsövet használni csak úri flancolás. Hamarosan kiderül, hogy nekik van-e igazuk. 

A terrarisztikában kétféle méretű fénycső használatos, a T8-as és a T5-ös. Ezek között ránézésre csupán a vastagságuk a különbség. A T8-as csövek 26 mm, a T5-ös csövek 16 mm vastagok. Ezek a külsőségek, de nézzük a lényeget. Az alábbi fotón mindkét terráriumot az Arcadia fénycsövei világítják, de jól látszik különbség.


fotó: Arcadia

A T5-ös csövek márkán belül is kb. 80 százalékkal több UVB sugárzást adnak le, mint a T8-as csövek, a látható fény mennyisége pedig a duplája a T5-ös javára. Összehasonlításképpen néhány adat:

T8-as fénycsövek mérési adatai (UV Indexben)


Távolság/Fénycső típusa

Zoomed Reptisun 10.0

T8 reflektor nélkül

Zoomed Reptisun 10.0

T8  reflektorral

Arcadia D3+ 12%

T8 reflektor nélkül

Arcadia D3+ 12%

T8  reflektorral

10 cm

2.0

(15 cm)

4,0

2,1

(15 cm)

4,4

(15 cm)

20 cm1,42,61,53,2
30 cm0,81,80,92,0
40 cm0,61,20,61,3
50 cm0,4na0,40,9
60 cm0,3na0,30,7
70 cm-na-na

T5-ös fénycsövek mérési adatai (UV Indexben)


Távolság/Fénycső típusa

Arcadia D3+ 12% T5HO  

reflektor nélkül

Arcadia D3+ 12% T5HO 

reflektorral

Arcadia Dragon 14% T5 

reflektor nélkül

Arcadia Dragon 14% T5 

reflektorral

10 cm11,531,511,933,1
20 cm5,49,56,916,9
30 cm3,25,44,510,9
40 cm2,13,53,27,8
50 cm1,42,4na5,8
60 cm0,81,7na4,4
70 cmnananana

Ha kicsit bogarászunk az adatok között, akkor az látszik, hogy a T8-as csövek nem feltétlenül erősebbek mint egy jó minőségű kompakt, ami viszont mellettük szól, hogy a hosszuk miatt nagyobb területet fednek le, illetve a kibocsátás csökkenése sem olyan gyors, mint a kompaktok esetében, vagyis tartósabb a cső. Az viszont tisztán látszik, hogy a T8-as csövek kizárólag fényvisszaverő reflektorral és csak alacsony terráriumoknál tudnak olyan erős UVB sugárzást biztosítani, amely a cikk címében szereplő állatoknak szükséges.

A T5-ös csöveknél már bőven megvan a szükséges erősségű kibocsátás, könnyedén lehet biztosítani ezeknek a fajoknak az UVB igényét. Sőt megfordítva a dolgot, jobbára csak ezekkel lehet egy nagy terrárium biztosítani a megfelelő UVB sugárzást.

Ha T5-ös csövet használunk, akkor legalább a terrárium felét érje végig a fénycső, ha mégis maradnánk a T8-asok mellett, akkor legalább a kétharmadát kell lefednie a fénycsőnek. A táblázatban adatainak forrásául szolgáló tesztekben szintén nem volt a fénycső és az UVB mérő között szellőzőrács, ezért ezt mindenképpen érdemes figyelembe venni a választáskor. A beidegződés szerint a görög teknősöknek és az agámáknak is a 10.0-12.0-ás UVB lámpák kellenek. Való igaz, hogy ha maradunk a kompaktoknál, illetve a T8-as fénycsöveknél, akkor kövessük ezt az irányt. Azonban mivel az X.0, vagy a százalék nem az erősséget jelöli, így a T5-ös fénycsövek esetében alacsony terráriumoknál, ahol az állat nagyon közel tud menni a fénycsőhöz használhatunk 5.0-6.0-ás csöveket is. Meg fogja kapni az állat a szükséges erősségű UVB sugárzást, de túl erős sem lesz...

HOGYAN SZERELJÜK FEL A FÉNYCSÖVEKET?

Erre több lehetőségünk is van. A T8-as csövekből egy-két méret megfelel általános méretezésnek, könnyen lehet hozzá venni lámpatestet is. A legolcsóbbak viszont az úgynevezett szabadonsugárzó lámpatestek, vagyis nincs hozzájuk reflektor, így pedig vajmi keveset érnek. Az Arcadia gyárt úgynevezett kontrollereket. Ezek a csomagok gyakorlatilag a fénycső működtetéséhez szükséges elektronikát, a vezetékeket, a vízálló foglalatokat, illetve a rögzítőket is tartalmazzák. Egyszerűen rátehető a terrárium tetejére is, de akár a terráriumon belülre is könnyen beszerelhető (üveg terráriumban is a konzol felragasztásával). Egy pár perces művelet, és meg is van. Előnye, hogy a pár ezer forintért megvásárolható reflektorok egyszerűen rápattinthatók a fénycsőre, és van szuper kis rendszerünk.


Kontrolleres, reflektoros megoldás a szellőzőrács tetején fotó: TM-Reptiles

A T5-ös csöveknél kicsit bonyolultabb a helyzet. A terrarisztikai csövek ugyanis HO (High Output) csövek, vagy a "háztartási" szabványnak megfelelő hosszban készülnek, viszont annál jóval nagyobb teljesítménnyel. A háztartási foglalatok, elektronikák 99 százaléka nem képes ezeket működtetni. Ha a cső a terrárium szellőzőrácsára kerül, akkor pl. a Zoomed gyárt komplett lámpatest, amelyben benne van az elektronika, a reflektor, és mindez egy szépen feketére fúj alumínium házba van téve. A másik megoldás a T8-as csöveknél már említett kontrolleres, reflektoros. Ennek nagy előnye a kész lámpatesthez képest, hogy például az 55 centis csövekhez gyártott kontroller elbír a nagyobb (85 centis) csővel is, így ha esetleg egyszer hosszabb csőre szeretne váltani az ember, akkor nem kell mindent újra megvenni, elég csak a fénycsövet, illetve a reflektort lecserélni.

2018 nyarán dobott piacra az Arcadia egy komplett T5-ös szettet, amely tartalmazza az elektronikát, a reflektort és fénycsövet is. Az Arcadia Pro T5 UVB Kit háromféle fénycsővel (6, 12 és 14%) és három hosszban készül. Tehető a szellőzőrácsra, és a tartozékként hozzácsomagolt konzoloknak köszönhetően a terrárium belsejébe is.


Terráriumon belülre szerelt T8-as fénycső az egyik terráriumunkban. Látszik a fűtéshez használt Arcadia lámpabura, amelyhez a felszereléshez szükséges konzol, és a védőrács is tartozék fotó: TM-Reptiles

Főleg a teknőstartóknál lehet probléma a fénycső elhelyezése akkor, ha felül nyitott terráriumot használnak. Egy kis leleményességgel (pl. keresztbe fektetett fémpálcák, amelyek tartják a lámpatestet, plafonról, vagy falikonzolról való belógatás) megoldható az elhelyezés.

Egy T5-ös rendszer megépítése persze elsőre nagyobb beruházás a T8-ashoz, pláne a kompaktokhoz képest, viszont ha csak gazdasági oldalról nézzük, akkor hamar megtérül a beruházás, mivel a legjobb kompaktokat is 6 havonta, a T8-as csöveket pedig 9 havonta illik cserélni. A T5-ös csövekhez több, mint egy évig biztosan nem kell nyúlni (tovább is bírják, viszont onnantól már rendszeresen figyelni kell a kibocsátást UVB mérővel).

MI AZ AMIT NE!!!

Talán többeknek feltűnt, hogy a cikkben csupán két márka termékeit említettük. Ennek nem valami "vallásos hit" az oka, hanem egyszerűen annyi, hogy ez a két márka az, amelyek hosszú évek óta kiállják a külföldi (és szerencsére egyre több itthoni) UVB mérőkkel rendelkező emberek folyamatos tesztjeit. Persze a két márka között is vannak különbségek, de megbízhatóan egyenletes minőséget nyújtanak, megfelelő technológiával készülnek így biztonságosak. Természetesen vannak más biztonságos márkák is, ezeknél viszont a túl gyors kibocsátás csökkenés, és más mutatók jelentik a különbséget, amelyeket egy átlag terrarista sajnos nem tud kontrollálni.

Amennyire nélkülözhetetlen az UVB, legalább annyira veszélyes is, és itt nemcsak a túl erős sugárzásról van szó. A túl alacsony hullámhosszú UVB sugárzás (amely a Napból le sem jut a Földre) például károsítja szöveteket, az UVC sugárzást pedig például sterilizására használják. Az ellenőrizetlen, kínai termékek gyakran bocsátanak ki ilyet. Nem tudni róluk, hogy milyen erősségű UVB-t, és milyen hullámhosszon adnak le, bocsátanak-e ki UVC-t, mennyi idő alatt csökken a kibocsátásuk. stb. Olyan sok a bizonytalansági tényező ezzel kapcsolatban, hogy jobb elkerülni a bajt. Természetesen lehet a rendelni az Ali-ról, eBay-ről, de onnan is csak az említett két márka termékeit.

És bár nem szeretnék egy "márkát" sem kiemelni, mint rossz példát, de van egy termék, ami az utóbbi időben megszaporodott itthon is, és extrém módon veszélyes.


Több csomagolásban is forgalomba kerül. A probléma az a lámpával, hogy hiányzik róla az első üveg, ami arra hivatott, hogy megszűrje a káros sugárzásokat. Mivel ez nincs, ezért a lámpa gazdagon bocsát ki alacsony hullámhosszú UVB-t, és UVC sugárzást is. Ráadásul annyira szűk sugárzási szöge, hogy egy ponton extrém meleget csinál, ezért tűzveszélyes is lehet.

A legvégére pedig egy jó "példa", egy tökéletes világításrendszer sematikus rajza, amely M. VERSWEYVELD munkája, és megjelent a Reptiles Magazine-ban is.


Természetesen, ha valakinek kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, esetleg még több adatra lenne szüksége szívesen segítünk. Megtalál minket az elérhetőségeinken, illetve van egy jó Facebook-csoport is, ahol magyar nyelven lehet társalogni a témáról, a fájlok közé pedig tesztek is vannak feltöltve. A csoportért katt ide: Terrárium világítástechnika

írta: Tóth Szabolcs