A hüllők UVB fény igényének biztosítására az egyik legegyszerűbb megoldásnak tűnik a kompakt égők használata. Azonban ha nem megfelelően használjuk ezeket, gyakorlatilag felesleges pénzkidobás volt megvenni, arról nem is beszélve, hogy az állat egészsége látja kárát, ugyanis hiába használjuk, hiába cseréljük rendszeresen, nem jut érdemleges UVB fényhez az állat.

fotó: TM-Reptiles

Nézzük, hogy miért. Az UVB kompaktok sugárzása alaphelyzetben (vagyis bura nélkül belógatva) egy fordított vízcseppre hasonlít. Ebből következik, hogy így használva az égő két oldalán, illetve alatta, egy kis részen lesz csak elegendő sugárzás. Így viszont nem használjuk ki az égőben rejlő lehetőségeket, az UVB kibocsátás nagy része elvész. A teszt során két féle kompaktot mértünk Zoomed UVB mérővel, ezeket:

                                         

Zoomed Reptisun 10.0 UVB 13 Watt Mini Compact 

 A cél természetesen NEM a két izzó összehasonlítása volt, ez a teljesítménykülönbség miatt egyébként sem lenne célravezető.

1. mérés simán lógatva, bura nélkül

Távolság cmArcadia D3+ 10.0 23WZoomed Reptisun 10.0 UVB 13W
10 cm62 µW/cm2-
20 cm18 µm/cm2-
30 cm8 µW/cm2

Az ebben a táblázatban szereplő adatok majd csak a következő mérési eredmények ismeretében lesznek beszédesek. Mi a helyzet a sokak által közkedvelt kerámia burákkal?

2. mérés kerámia virágcserép/bura

Távolság cmArcadia D3+ 10.0 23WZoomed Reptisun 10.0 UVB 13W
10 cm35 µW/cm2-
20 cm9 µW/cm2-
30 cmmérhetetlen-

 

Úgy tűnik így még rosszabb lett a helyzet. A szemünket ugyan nem bántja a kompakt fénye, de UVB sugárzás sem jut az állatnak. Főként, ha azt is számításba vesszük, hogy a bura jó esetben a terrárium tetején a szellőzőrácson, vagy hálón kapott helyet, ami nagy jóindulattal is minimum az egyharmadát „eltünteti” a maradék UVB sugárzásnak.

3. mérés dóm burában

Távolság cmArcadia D3+ 10.0 23WZoomed Reptisun 10.0 UVB 13W
10 cm112 µW/cm226 µW/cm2
20 cm39 µW/cm210 µW/cm2
30 cm18 µW/cm2-

 

Ha egy erre a célra készített dóm típusú burába tesszük a kompaktot, már sokkal jobb a helyzet. Ezeket a burákat úgy alakították ki, hogy a benne lévő izzó fényéből (és ha van hőjéből) a lehető legtöbbet verje vissza. (ez így nem teljesen igaz, de a burák alakjáról és a visszavert fény képéről, mennyiségéről egy másik cikkben írunk majd). Itt már a Zoomed 13 wattos kompakt UVB-je is mérhető eredményeket produkált.

 

4. mérés fektetett lámpatestben (Arcadia Compact Lighting Unit)

Távolság cm Arcadia D3+ 10.0 23WZoomed Reptisun 10.0 UVB 13W
10 cm214 µW/cm283 µW/cm2
20 cm94 µW/cm232 µW/cm2
30 cm61 µW/cm218 µW/cm2
40 cm36 µW/cm212 µW/cm2
50 cm25 µW/cm2-

 

A számok itt már magukért beszélnek. A fenti táblázatból jól látszik, hogy a fekvő lámpatestekkel kapjuk vissza az égő kibocsátásának legnagyobb részét. A mérés során a kompaktok fektetve is sokkal jobb eredményt produkáltak, mint bármilyen lógatott, álló megoldásnál. 

Összefoglalásként érdemes a nagyobb teljesítményű (23-26 wattos) UVB kompaktokat használni még akkor is, ha az ezek hirtelen nagyobb kiadást jelentenek. A kerámia burák használata kerülendő, még akkor is ha különböző barkács megoldásokkal fényvisszaverő felületet is teszünk beléjük. Jó megoldást jelentenek a dóm burák, és még ezeknél is magasabb hatásfokot eredményeznek a fekvő lámpatestek (Arcadia Compact Lighting Unit, vagy Zoomed Naturalistic Terrarium Hood). Fontos azonban, hogy mindent ésszel... UVB-ből is megárthat a sok, így érdemes odafigyelni, hogy az állat ne kerülhessen az égő közvetlen közelébe, itt ugyanis olyan magas lehet az UVB kibocsátás, ami már káros (különösen érvényes ez egy-két márka termékeire, és az ellenőrizetlen, noname kínai termékekre, ahol akár 1000 µW/cmkörüli értéket is mérhetünk az égő közvetlen közelében).

Írta: Tóth Szabolcs