Nemrég minden híradás azzal volt tele, hogy valaki egy 130 centi körül kajmánt hagyott a budapesti Tropicarium ajtajában (augusztus 11-én). Ha téged elkerült volna a sztori, akkor az alábbi videóban benne vannak az alap infók (és mi is nyilatkoztunk arról, hogy hogyan lehet kajmánt venni).

Persze egy ilyen rövid híradós anyagban nem lehet minden infót elmondani, ezért másnap meghívást kaptunk a reggeli műsorba is, ahol Hanga Zoltánnal, a Fővárosi Állat és Növénykert szóvivőjével próbáltunk egy pár háttérinformációt is megosztani.

Szóval, hogyan tarthatsz otthon pápaszemes kajmánt (ennek a fajnak az egyedét tették a Tropicarium elé)? Nagyon leegyszerűsítve a dolgot: legálisan sehogy. 2010-ig akár állatkereskedésben is megvásárolható volt (ha annak a kereskedésnek volt engedélye veszélyes állatok tartására), de hazavinni és tartani már akkor is csak engedéllyel lehetett. Aztán jött egy kormányrendelet, amely azt is előírta a kereskedőnek, hogy csak akkor adhatja el az állatot, ha a vásárló már rendelkezik engedéllyel. Így gyakorlatilag senkinek sem lehetett eladni sem ezeket az állatokat, sem az addig szintén árusított tigrispitonokat, stb. Pár éve változott a veszélyes állatok tartására vonatkozó jogszabály is, így ezt a fajt már csak állatkertek tarthatják. Elvileg magánszemély kaphat engedélyt törpekajmánok tartására, ehhez viszont szigorú feltételeknek kell megfelelned. 

Az aktuális jogszabályt, amely a feltételeket is leírja IDE KATTINTVA MEGTALÁLOD.

Persze kis leleményességgel sok minden beszerezhető, és hazavihető. Ha viszont valaki felelősen végiggondolja, hogy mekkorára nő egy ilyen állat, milyen technikai feltételei vannak a tartásának, akkor rájöhet, hogy finoman szólva nem biztos, hogy ezek az állatok a legalkalmasabbak a hobbi tartásra.... És egy pár év múlva születnek az ilyen hírek. 

Ha érdekel, hogy miről faggattak még minket a stúdióban, akkor itt megnézheted a videót: