Vége mindennek, ugyanitt kígyó, gekkó, agáma, stb.  eladó. Több ilyen posztot is láttunk a közösségi oldalakon az elmúlt napokban, mióta bejelentették a rezsicsökkentés eltörlését. Bocsánat! Átalakítását. A cikk írásának időpontjában viszont még nem sok mindent tudunk, főleg a legfontosabbat nem, hogy valójában mennyibe is fog kerülni egy kWh elektromos áram. Úgyhogy nézzük meg azt amit tudunk, hogy mennyit is fogyaszt havonta egy átlagos terrárium, illetve annak a fűtése/világítása.

Anélkül, hogy belemennénk az uncsi részletekbe (pl. egy fogyasztóra jutó fogyasztás kiszámítása), nézzük, hogy közepes méretű terrárium esetében hogyan néz ki havonta a fogyasztás.

Ha egy 50 wattos izzóval oldjuk meg a fűtést, és azzal számolunk, hogy az egy nap 10 órán keresztül világít, akkor az azt jelenti, hogy ez az izzó 0,5 kWh áramot fogyaszt el egy nap alatt, vagyis egy 30 napos hónapban ez összesen 15 kWh.

Ha emellé az izzó mellé teszünk az egyszerűség kedvéért egy 25 wattos UVB lámpát, akkor a két fényforrás összfogyasztása 22,5 kWh lesz havonta. Ez az UVB-vel együtt mondjuk lehet akár egy kamélonos terrárium, vagy anélkül egy leopárdgekkós terrárium havi fogyasztása.

Egy 100 wattos melegítő izzó egy nagyobb terráriumhoz naponta 1 kWh (ezt a mennyiséget kb. 3 óra alatt megeszi a számítógéped), havonta 30 kWh áramot fog fogyasztani, mellé az UVB az előbbi példában említett mennyiséget, így ez havonta 37,5 kWh.

A cikk írójának családja teljese átlagos, 2 gyermekkel a havi számlánkon 450-500 kWh szerepel havonta. És lakásban most nem is tartunk állatot. Szóval látható, hogy nem feltétlenül a kedvenced tartása fogja őrült módon megnyomni a villanyszámládat.

A pánikolástól, és pláne attól, hogy most mindenki a falu végén szélnek eressze az állatait (ilyet is olvastam) ezért óva intenék.

Persze, olcsóbb nem lesz a dolog. de inkább várjuk ki, amíg megjelennek a részletek, és nem a Facebook-on, meg a Dörmögő Dömötörben megjelent táblázatok alapján kapjunk agyvérzést naponta négyszer! 

A cikk 2022.07.15. 11.00-kor íródott