Szinte naponta találkozunk az üzletben és a webshopban olyan gazdikkal, akik már különböző betegségek tüneteit mutató kedvencük számára keresnek kétségbeesetten valamilyen megoldást. Esetleg az állatorvos küldte hozzánk megfelelő UVB világításért. Sok esetben ezeket a betegségeket olyan tévhitek, vagy legtöbbször nem tudatosan elkövetett hibák okozzák, amelyek miatt azt éreztük, hogy érdemes egy rövid cikkben összefoglalni a legfontosabb tudnivalókat.

Tévhitek és hibák:

1. tévhit: az 5.0, 10.0, stb. az UVB lámpa erősségét jelöli. Nem igaz. Ezek csupán azt jelentik, hogy a lámpa által kibocsátott fény hány százaléka UVB sugárzás. 5 %, 10% , 12% és így tovább. Az UVB lámpák által kibocsátott sugárzást UV indexben (röviden UVI) mérjük, és ennek alapján lehet meghatározni azt is, hogy egy lámpát milyen távolságra kell elhelyezni az állattól.

2. tévhit: minél több az UVB annál jobb az állatnak. Nem igaz. Ahogyan a túl gyenge UVB sugárzás miatt megbetegedhetnek a kedvenceid, úgy a túl erős UVB sugárzás is káros lehet (szem és bőrbetegségek, stb.). Emiatt kell megfelelő távolságot beállítani a lámpa és a napozóhely között.

3. tévhit: használhatom az UVB lámpát, ameddig világít. Nem igaz. Egy UVB kompakt, vagy bármilyen más lámpa kibocsátása a bekapcsolásától kezdve csökken. Az első, kb. 100 órányi használat (beégés) után viszonylag stabilan kellene leadnia az UVB sugárzást, majd ez után fokozatosan csökkenni. A jó minőségű lámpák (pl. Arcadia, vagy Zoomed) ezt tudják is. A gyengébb minőségűek viszont a beégés után is viszonylag gyors csökkenést mutatnak a tesztek során.

4. tévhit: számít, hogy hány wattos UVB lámpát veszek. Igen is, meg nem is. A kompaktoknál a 13 wattosak csak nagyon pici (értsd pl. pókos méretű 20x20-as, vagy 30x30-as) terráriumhoz lehet elég, kifejezetten alacsony UVB igényű állatokhoz. Itt tehát számít a teljesítmény. A fénycsöveknél viszont nem. Például egy 24 wattos Arcadia T5 fénycső ugyanannyi UVB sugárzást ad le, mint a 39, vagy az 54 wattos változat ugyanettől gyártótól.

5. tévhit: lassan cserélnem kell az UVB égőt, mert már látom, hogy gyengül. Nem igaz, nem látod. Az UVB fény hullámhossza nem a látható, így műszerrel állapítható meg, hogy gyengült-e és mennyit a lámpa.

6. hiba: kerámia „virágcserép” burát használsz. Amellett, hogy tárolja a hőt, és nem engedi „levegőhöz jutni” a lámpákat, ezáltal túlmelegszenek benne (ezért mehet tönkre például túl gyakran a melegítő izzód is), de még az UVB kompaktok által kibocsátott kevéske UVB sugárzás jó részét is elnyelik. Ha már megvetted, akkor a legjobb amit tehetsz ilyen esetben, hogy kiszereled belőle a foglalatot, megfordítod, és arra használod, amire való: kaspónak valamilyen frankó szobanövényhez.

7. hiba: belógatott, bura nélküli UVB lámpát használsz. Az, hogy szép, vagy nem szép látvány a terráriumba lógatott izzó, vagy kompakt fénycső igazából szubjektív kérdés. Viszont a belógatott UVB lámpák esetében fennáll a veszélye annak, hogy a hüllőd oldalról kapja az UVB sugárzást, és nem felülről emiatt pedig több fény jut a szemébe, ami károsíthatja azt.

8. hiba: 13 wattos és/vagy csavart UVB kompakt fénycsövet használsz. Ezeknek a lámpáknak annyira pici az a terület amit besugároznak, hogy sok esetben olyan, mintha nem is lenne ott semmi.

9. hiba: noname, vagy kínai lámpákat használsz. Alapvetően nem azzal van baj, hogy valami Kínában készült. A probléma legtöbbször az, hogy ezeknek nincsen megfelelő minőségellenőrzésük, nem tesztelte őket senki, ezért teljesen bizonytalan, hogy mennyi, milyen erős UVB sugárzást bocsátanak ki, esetleg egy kis "ajándék" veszélyes UVC sugárzással, stb. Csak a nagy márkák (pl. Arcadia, vagy Zoomed) lámpáit használd. Lehet, hogy az "alin" találsz UVB-t kettőezeröccázért, de ennyiért jó minőségű UVB lámpát nem lehet venni.

10. hiba: nem használsz semmilyen világítást. A nagyobb UVB igényű hüllőknél, mint például kaméleonok, görög teknősök, agámák, stb. ugye nem kell mondani, hogy miért hiba. A tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy más fajok, amikre itthon előszeretettel mondják, hogy „éjszakai” nem kell neki világítás azok is meghálálják az ilyen fajta törődést is. Ezek az állatok sem egy vaksötét barlangban élik le az életüket. Számtalan fotó van az élőhelyen napozó királypitonokról, leopárdgekkókról, vitorlásgekkókról, stb. Természetesen ők nem „ülnek ki” a déli napsütésben napozni, de általában reggelente még kicsit szívnak magukba a korai napsugarakból. Ráadásul a megfelelő bioritmusuk kialakításához is hasznos a megfelelő megvilágítási ciklus kialakítása. Arról nem beszélve, hogy a terráriumod is szebb látványt nyújt majd.

Ha segítségre van szükséged a megfelelő terrárium világítás kiválasztásával kapcsolatban, akkor keress minket nyugodtan a szaküzletünkben!

Címünk: 1082 Budapest, Kisfaludy utca 21.

Vagy e-mailben az info@tmreptiles.eu címen, esetleg telefonon a 30/812-0257-es számon